top of page
  • Esra ASLAN

İsrafın Dorukları

Güncelleme tarihi: 24 Mar 2021

Her türlü yapılan işte zirve yapmaktır israf… Kendini kaybetmişcesine, beğenilmek uğrun yeri göğü inletmektir israf… Artık öyle bir seviyeye geldik ki israf önlenemez hale geldi. Eskiden her şeyi mütevazice yaparken, şimdilerde daha iyi israf nasıl yaparı diye birbirimizle yarışa girmişiz. Mesela; bir bebek doğduğunda hediye götürürdük, biri evlendiğinde hediye götürürdük takı takardık, tabi bunları hala yapıyoruz, ama bir farkla; artık düğün sahibi hediyeler dağıtıyor insanlara..

Ben kadın kadına eğlence sektöründeyim ve bu durumlara fazlaca şahit olmaktayım.Bu da benim içimi acıtıyor. Bir kına gecemizde. gelin hanım hediyelik olarak yelpaze,sabun ve küpe koymuştu keselere. Hoşuma gitti bu hareket ve bir arkadaşıma önereyim, oda yapsın dedim ama fiyatları bir araştırdım ki ne göreyim, sadece bu üç hediye ve kesesi dahil 2.500 liraya ye çıkıyor. Şoke oldum ve tabii ki arkadaşıma önermekten vaz geçtim böyle bir şeyi… Düşünün çöpe atılacak şeylere verilen ücret 2.500lira! Bir aylık asgari ücret… Yazık değil mi? bebek mevlidine gidiyoruz, ortaya hazırlanmış süslü bir masa. Masanın maliyeti en az 1000 tl. Hediye veriyorlar misafirlere 1000 lira, hayret ediyorum.. Ben çocuklarımı büyütürken, sadece yemek ikarımı yapmıştım. Zaten gelen misafire illaki yemek veririz, bu bizim kültürümüzdür. Ama kültürümüzü bozuyorlar! İnsanlar şık masalar hazırlayamadığı için ya bebek mevlidi yapmıyor ya da eşiyle boşanma derecesine durumuna gelecek olsa da yine yapıyor. İnanın garibim erkekler neye para yetireceğini şaşırmış durumdalar..

Yahu takı takmanın amacı nedir? “Düğün sahibi çok masraf yapıyor diye o kişilere yardım etmek”. Yanlış mı hatırlıyorum? Nasıl bu hale geldik? Bakın bizim örf adetlerimiz çok güzel ama bu bozuluyor,göz göre göre bozuluyor, bundan 10 yıl sonra bizim örf adetlerimize gelen misafire magnet,sabun, yelpaze gibi saçma şeyler hediye etmek yerleşecek.. Ne acı değil mi?.. şimdi diyeceksiniz ki hediyeleşmenin nesi kötü? Arkadaş hediyeleşmek çok güzel hatta sünnettir ama bu şekilde değil! Zaten insanlar evlenirken dar boğaza giriyorlar, bir ev kurmak düğün yapmak zaten çok zor, ekstra olarak ona süs, buna hediye çıkartıldığı zaman, inanın az buz bir rakam değil, çok yüksek meblağlara çıkıyor fiyatlar… Erkek ailesi ya da kız ailesi para bulabilmek için kredilere başvuru yapıyor, bu çok acı!.. Allah’ın emirlerinden biri olan evlilik müessesini kurarken faize bulaşmak çok üzücü değil mi yahu? Yazık değil mi? Bir ömür mutlu olmayı hayal ederek atılan imzaları faiz illetiyle kirletmek? Bence değil… Bakın bağıra bağıra israf yapılıyor artık… canımız yanıyor canlar yanıyor.. Gelin hep beraber bu işe bir çözüm bulalım, sen yapmazsan ben yapmazsam düzelir bu işler.. Allah yar ve yardımcımız olsun.

0 görüntüleme0 yorum
bottom of page